Hvordan bruke Emla

Er du usikker på hvordan Emla brukes? Se våre instruksjonsfilmer: «Emla plaster og barn», «Emla ved medisinske prosedyrer» og «Emla ved kosmetiske prosedyrer» for steg-for-steg instruksjoner og verdifulle tips:

Her er en sjekkliste

 • Finn rett sted
  Sjekk med lege, sykepleier eller helsesøster hvilket område som skal bedøves.
 • Påfør/ sett på Emla
  • Krem: Klem ut kremen på det området som skal bedøves. Smør et tykt lag og ikke gni kremen inn. Dekk over kremen med det selvklebende luft- og vanntette dekkplasteret.
  • Plaster: Dra aluminiumsfolien og det hudfargede laget fra hverandre for å separere den klebende delen fra beskyttelseslaget. Ikke legg trykk over midten av plasteret, men legg et fast trykk rundt kantene for å sørge for at det sitter godt fast på huden.
 • Følg med på tiden
  Planlegg i forkant og følg med på tiden. Emla skal påføres valgt hudområde 1-5 timer før du trenger bedøvelse. Dersom barnet ditt er yngre enn 12 måneder skal Emla bare sitte på i 1 time. Hos barn under 3 måneder er det særlig viktig at Emla fjernes etter 60 minutter. Hos barn med en kløende hudsykdom som heter “atopisk dermatitt” skal Emla ikke sitte på i mer enn 30 minutter.

Emla (lidokain+prilokain). Krem 25 mg/g + 25 mg/g og medisinert plaster 25 mg/25 mg: Reseptfritt legemiddel. Brukes i samråd med lege eller helsesøster som lokalbedøvende middel på huden, før f.eks. nålestikk og mindre hudoperasjoner.

Forsiktighetsregler: Skal ikke brukes på for tidlig fødte spedbarn. Skal ikke brukes på hudområder med utslett, kutt, skrubbsår eller andre åpne sår, i eller nær øynene, i nesen, ørene eller munnen, i endetarmsåpning eller på kjønnsorganer. Ved atopisk dermatitt skal virketiden være maks 30 minutter. For mer informasjon ta kontakt med lege eller apotek.

Les pakningsvedlegget nøye før bruk. Oppdatert 16.12.2021